Диференційовані ігри-вправи. Рухливі ігри.



Диференційовані ігри-вправи. 

Не впусти мяча.
Діти встають у намальованої в центрі залу лінії (або шнура). Дається завдання: кинути м'яч вгору, зловити його, вдарити об землю і зловити його, підкинути вгору, зробити бавовна і зловити. Кожна вправа виконується з просуванням на один крок вперед (якщо м'яч не впав). Якщо м'яч падає, дитина повертається до центральної лінії і знову починає виконувати вправи. Кожна дитина повинна дійти до фінішу (прапорець). Відстань від лінії до фінішу - 5-8 метрів.

Хто далі кине.
Діти встають у лінії і кидають м'яч об стін, ловлять його і роблять один крок назад. Поступово відступаючи від лінії, кидають і ловлять м'яч. Виграє той, хто жодного разу не впустить м'яч і буде знаходитися далі від лінії.

Відштовхни і впіймай м'яч.
Діти діляться на пари, у кожної пари свій м'яч. Одна дитина сидить навпочіпки, другий стоїть на відстані 3-3, 5 м від нього. Сидить відштовхує м'яч руками стоїть, швидко встає, повертається кругом, ловить кинутий партнером м'яч, знову приймає вихідне положення. Гра повторюється 4-6 разів. Після цього діти міняються місцями.

Впіймай м'яча.
Двоє дітей стоять на відстані 3-4 м один від одного і перекидають м'яч різними способами. Третя дитина знаходиться між ними і намагається зловити летить над ним м'яч. Якщо воно зловив м'яч, то стає на місце дитини, який кинув м'яч, а той, у свою чергу, займає його місце.

Відштовхни м'яч від себе.
Діти сідають навпочіпки в коло, обличчям до центру, і перекочують один до одного всередині до кола. Кожен, до кого докотився м'яч, намагається якомога швидше відштовхнути його від себе рукою, не допускаючи до ніг. Дитина котрій м'яч влучив у ноги, швидко повертається спиною до кола. Гра продовжується до тих пір, поки залишиться одна дитина - переможець.
Проведи м'яч. Естафета.
Діти стають у шнура, у кожного в руці м'яч. За сигналом вихователя "Почали!" всі вони ведуть м'ячі ногами з просуванням вперед. Хто з дітей швидше дійде до фінішу (прапорець), той отримує очко. Потім діти ведуть м'яч у зворотний бік.Гра повторюється 5-6 разів. Перемагає той дитина, який набрав більше очок.
Затримай м'яч
Діти утворюють коло, в середині його варто ведучий з м'ячем, переміщаючись по майданчику (з залу). Піймавши м'яч, ведучий, не сходячи з місця, швидко кидає його у будь-якого гравця. Дитина, у якого влучили, стає ведучим, а колишній ведучий встає на його місце. Перемагають ті діти, які були менше число разів у ролі ведучого.
Спіймай обруч.
Дитина ставить обруч ободом на підлогу, зверху підтримуючи його рукою. Різким швидким рухом він розкручує обруч однією рукою навколо вертикальної осі, потім швидко відпускає руку, дає обруча покрутитися і ловить його. Виграє той, хто жодного разу не впустить обруча.

Хто далі пройде з обручем.
Діти стоять у шерензі уздовж лінії на відстані одного кроку один від одного. По сигналу вихователя кожний відштовхує свій обруч, доганяє його, знову відштовхує, намагаючись прокатати як можна далі і не впустити. Якщо обруч падає, дитина швидко ловить його й зупиняється. Виграє той, хто виявляється далі всіх від лінії.

Хто швидше.
На підлозі розкладено кілька обручів в довільному порядку. Діти стрибають, бігають навколо них, за першим сигналом вихователя швидко беруть будь-який обруч і виконують довільні рухи 
( прокатування його по підлозі і т. д.) За другим сигналом діти швидко становляться  в обруч та присідають.

Не втрачай будиночок.
На підлозі по великому колу розкладені обручі. Кожна дитина стоїть у своєму обручі (будиночку). За першим сигналом вихователя діти швидко вистрибують з обручів і виконують довільні рухи. У цей час вихователь прибирає один обруч. За другим сигналом діти виконують в певній послідовності завдання: ходьба приставним кроком по колу, в одну і в іншу сторону, учащенная ходьба зі зміною положення рук (на поясі, вгору, в сторони), спокійна ходьба на п'ятах, навшпиньках і т. д. На слова вихователя "Все в будиночок!" діти швидко повинні зайняти будь-який обруч. Хто не встиг це зробити, вибуває з гри. гра повторюється знову.

Чапля.
Обручі (7-10 штук) розкладені по колу на відстані одного кроку один від одного. Діти стрибають друг за іншому з одного обруча в інший на одній нозі (прямо, боком, спиною). Виграє той, хто найдовше протримається на одній нозі.

Скоріше пролізай.
Діти стоять у дві колони (дві ланки). Перед кожною колоною розкладені один за іншим три обруча (на відстані 2-3 м від дітей). Відстань між обручами - 40-50 см.. За сигналом вихователя "Бігом!" двоє попереду стоять дітей біжать по напрямку до обручам, швидко біжать його двома руками, піднімають над головою, пролізають крізь нього. Кладуть на місце, випрямляються і вистрибують з обруча. Потім стрибають на одній нозі до другого обруча, беруть його, крутять як дзигу (2-3 рази), швидко ловлять, кладуть на місце. Стрибають на одній нозі до третього обруча, беруть його, стрибають з ним, як зі скакалкою, до фінішу (прапорця), бігом повертаються і стають у кінець своєї колони. Перемагає та команда, яка перша виконує завдання.

Наздожени суперника.
Діти шикуються в дві колони навпроти один одного на протилежних сторонах залу (майданчика). За сигналом вихователя гравці виконують завдання в певній послідовності: ходьба приставним кроком уздовж лінії майданчика,  хода зі зміною темпу, біг (2,5-3 хв). Гравці команд намагаються наздогнати суперників, кому це вдається, перемагає.

Я - попереду.
Діти стоять у колоні одне за одним. Перед ними смуга перешкод (набивні м'ячі, кеглі, дуги, обручі, гімнастична лава). За сигналом вихователя діти біжать за ведучим (перший в колоні), долаючи смугу перешкод: оббігають набивні м'ячі, подлезают під дуги, пробігають по лавках, пролазять через обручі. Потім провідним стає дитина, що стоїть за ним, а колишній встає в кінець колони. Гра продовжується до тих пір, поки кожна дитина не побуває в ролі ведучого.

За провідним
Діти стоять у колоні. По всьому залу (зигзагоподібно) розставлені кеглі. Діти біжать за ведучим, намагаючись не зачепити кеглі. Той дитина, який зачепив кеглю, стає в кінці колони. Якщо кеглю зачепив ведучий, то вихователь призначає нового. Гра продовжується до тих пір. Доки кожен не побуває в ролі ведучого.

Диференційовані ігри-вправи. 

Ігри-вправи на розвиток уваги
Будь уважним
Діти стоять у колоні одне за одним. У кожної дитини в руках прапорець. За першим сигналом вихователя діти бігають по залу, оббігаючи різні предмети, за другим сигналом перестрибують через предмети. Вихователь називає когось по імені, дитина піднімає прапорець, не припиняючи бігу, та опускає прапорець; потім вихователь називає ім'я іншого дитини, який в свою чергу, піднімає прапорець.

У кого більше
По всьому залу розкладені різні предмети (кеглі, кубики, м'ячі, обручі). Діти бігають врозтіч по залу, не зачіпаючи предмети і не наштовхуючись один на одного. За сигналом вихователя швидко збирають предмети. Виграє той, хто зібрав більше предметів.
Варіант 1. Зібрати якомога більше будь-яких предметів.
Варіант 2. Зібрати якомога більше кубиків будь-якого кольору.
Варіант 3. Зібрати якомога більше кубиків одного кольору.
Варіант 4. Зібрати якомога більше кубиків (трійками, парами, за кольором).

Не помилися
По колу розставлені кольорові кеглі. За ними діти встають. За командою вихователя діти ходять, стрибають, бігають. За сигналом "кегля!" кожен повинен взяти кеглю свого кольору. Виграє той, хто першим зробить це правильно.

Знайди свій кубик
На підлозі розкладено кілька обручів (7-12). У кожному обручі варто дитина і лежить один кубик. За командою вихователя діти розбігаються по всьому залу. За сигналом "стоп!" швидко зупиняються і закривають очі. Вихователь у цей час змінює місцями кубики. По сигналу "Старт!" діти відкривають очі і кожен повинен добігти до обруча, де лежить його кубик, вскочити в нього, пролізти через нього і підняти обруч вгору.
Виграє той, хто першим правильно виконає завдання.
Слухай сигнал.
Діти йдуть один за одним парами, взявшись за руки. За сигналом вихователя швидко опускають руки і продовжують йти поруч, не відстаючи і не переганяючи один одного. При повторному сигналі, знову беруться за руки і продовжують ходьбу.
Джерельце
Діти розподіляються на пари, кожна пара йде одне за одним, не тримаючись за руки. За сигналом "Джерельце!" діти зупиняються, беруться за руки і піднімають їх вгору. Остання пара опускає руки, пробігає під утвореними воротами та встає попереду всіх. Діти відпускають руки вниз і продовжують ходьбу до наступного сигналу. 

Швидко по місцях
Діти стоять у колоні по одному. За командою вихователя "На прогулянку!" розбігаються по всьому залу, беруть будь-які посібники та виконують з ними довільні рухи. По команді "Швидко по місцях!" кладуть посібники на те місце, де вони перебували, і повертаються на своє місце в колону.
Програє той, хто зайняв своє місце останнім у колоні.

Міняйтеся місцями
У центрі залу кладеться довгий шнур. Діти розподіляються на дві команди. Кожна займає свою половину майданчика. За сигналом вихователя "Граємо!" всі діти врозтіч бігають на своєму майданчику. За сигналом вихователя "Міняйтеся!" команди міняються місцями. Та команда, яка першою в повному складі перебіжить на іншу сторону, виграє.

Коментарі